A basic tenet of a healthy democracy is open dialogue and transparency. Peter Fenn

Sondaj de opinie privind transparenta activitații APL din satul Costești Proiectul “Sporirea transparenţei şi a responsabilităţii guvernării locale şi a participării publicului în satul Costeşti”.



Rezultatul curios al unui sondaj local! „Gura satului” – cea mai populară sursă de informare în Costești
Primăria Costești a inițiat sondajul împreună cu organizația ”Dialog-Pro” unde au fost intervievați 300 de persoane din sat, potrivit costești.md.

Astfel, la întrebarea „De unde vă informați despre activitatea primăriei și a Consiliului local”, cea mai des menționată sursă de informare s-a dovedit a fi „gura satului” (45% din răspunsuri). Ceilalți locuitori obișnuiesc să afle noutățile administrației locale urmărind pagina de Facebook și site-ul primăriei.

Conform sondajului, pagina oficială a primăriei și pagina de Facebook a autorității locale sunt vizitate rareori
de către cetățeni (32 din respondenți). Bugetul local și gestionarea banilor publice reprezintă un subiect de interes general pentru publicul din Costești. Prin urmare, mai mult de jumătate din cetățeni (64%) au afirmat că sunt
interesați de veniturile și cheltuielile locale, dar din păcate, 50 % din ei nu au prezentat primăriei nicio inițiativă de
interes public. 31 din cele 303 persoane chestionate au afirmat că se informează despre activitatea administrației locale de la funcționarii primăriei, iar 28 de persoane – de la consilierii locali. Totuși, majoritatea locuitorilor își doresc ca funcționarii publici să organizeze mai multe întâlniri publice și să afle anumite informații de la surse directe. „Primăriile pot și trebuie să reprezinte vectori de diseminare a informațiilor și de creare a atitudinilor responsabile în rândul populației.

Din cele analizate constatăm că, în special în comunităţile rurale, există în continuare o preferinţă pentru dialogul faţă în faţă, de la om la om, în detrimentul comunicării oficiale”,  spune Lilia Snegureac, președintele Centrului de resurse „Dialog Pro”. Întrebaţi cât de transparentă este activitatea primăriei, majoritatea respondenților au apreciat-o ca fiind medie și doar 8 persoane au răspuns „Foarte transparentă” la întrebarea „Cât de transparentă este activitatea Primăriei Costești?”.

Satul Costești ocupă poziția a 15-a în Topul transparenței autorităților locale din Moldova. Localitatea a urcat patru
poziții comparativ cu clasamentul din anul 2016 și a acumulat un scor de 36,7 puncte din 100.


http://provincial.md