A basic tenet of a healthy democracy is open dialogue and transparency. Peter Fenn

Internetul - o realitate contemporană: instrument benefic sau pericol pentru copii

11.02.2014


Spaţiul virtual, fiind un mod spectaculos de interacţiune cu lumea, nu este lipsit de riscuri şi anumite pericole, carora le sunt expuşi în primul rând copiii.

Ziua Siguranţei pe Internet are ca scop promovarea utilizării într-un mod mai sigur şi responsabil a tehnologiei on-line şi a telefoanelor mobile, mai ales de către copii şi adolescenti, precum şi conştientizarea şi educarea acestora asupra pericolelor navigării nesupravegheate pe Internet. 


Cea de-a 11-a ediţie a Zilei Siguranţei pe Internet a fost  celebrată la 11 februarie 2014 cu genericul "Împreună facem internetul  mai bun".

Centrul de resurse DIALOG-Pro, de comun cu  Centrul Pro-European de Servicii şi Comunicare din cadrul Bibliotecii Naţionale a Republicii Moldova a organizat  o şedinta de informare pentru echipa de elevi-jurnalişti şi realizatorii emisiunii radio « Ora copiilor ». La şedinţa au partcipat şi elevi ai claselor a 8-a de la liceul « Gheorghe Asachi ».

In cadrul discuţiilor elevii, profesorii şi jurnaliştii prezenţi au convenit asupra faptului, că  elevii au nevoie de îndrumare pentru o alegere corectă și sigură a site-urilor utile procesului instructiv-educativ și pentru a învăța cum trebuie evitate acele site-uri cu conținut negativ sau ilegal. Pentru ca acest lucru să devină o abilitate permanentă, elevii vor învăța cum să acceseze site-uri, portaluri interesante sau distractive, urmând reguli simple, prezentate și explicate prin exerciții de către educatori.  Iar aceasta este o problema nu doar pentru o zi, ci trebuie sa fie dezbatută pe parcursul întregului an  atât în cadrul şcolii, cât şi la radio, televiziune, mass-media scrisă, etc. Astfel, problema urmează a fi abordată şi în cadrul emisiunii « Ora copiilor ».


Toţi participanţii au fost de acord că, deși apar derapaje în utilizarea Internetului de către copii, nu este deloc indicat să interzicem accesul la Internet pentru evitarea absolută a problemelor. Internetul rămâne un instrument formidabil care îmbogățește universul copiilor și tinerilor. E- mailul, telefoanele mobile, rețelele de socializare (pentru adolescenți) au devenit căi naturale de dezvoltare și creare de relații sociale. A nu avea acces la comunicarea online este echivalent cu a plasa copilul într-o izolare totală, ceea ce reprezintă pentru acesta o sancțiune inutilă și imposibil de acceptat. De altfel, hărțuirea, amenințarea, insultele nu sunt fenomene noi, ele persistă în relații dintre oameni, căpătând doar forme noi de exprimare prin intermediul tehnologiilor moderne. Dacă școlile vor privi problema hărțuirii online în contextul mai larg al efortului de prevenire și eliminare a violenței din mediul școlar, prin educarea copiilor și tinerilor să folosească în siguranță și adecvat Internetul, întreaga comunitate a cadrelor didactice, elevilor și părinților vor beneficia din plin de rezultatele pozitive ale acestei viziuni.

Au fost examinate mai multe situatii, precum : Cyberbullying/Hărțuire online,   Furtul datelor personale, Dependența de computer sau Internet, Expunere la conținut neadecvat, Probleme pe rețelele de socializare, care au provocadiscutii destul de interesante

13.02.2014
La sedinta informativa din 11 februarie organizata de catre Centrul de resurse DIALOG-Pro, de comun cu  echipa portalului « Moldova Europeana » şi Centrul Pro-European de Servicii şi Comunicare din cadrul Bibliotecii Naţionale a Republicii Moldova  s-a convenit unanim, ca ar fibinevenite un ciclu de emisiuni in cadrul emisiunii radiofonice "Ora copiilor" (Radioul National). 

Emisiunea a avut loc joi, 13 februarie, avandu-i protagonisti pe elevii participanti la sedinta. Participantii au discutat despre necesitatea unei indrumari pentru alegerea corecta  si sigura a site-urilor utile procesului instructiv-educativ si entru a invata cum trebuie evitate site-urile cu continut negativ sau ilegal. Acest lucru trebuie sa devina o abilitate permanenta.