A basic tenet of a healthy democracy is open dialogue and transparency. Peter Fenn

Platforma Societatii Civile “Pentru Europa” - consolidare a opțiunii de integrare europeană și de dezvoltare democratică a Republicii Moldova



Platforma Societatii Civile “Pentru Europa” - consolidare a opțiunii de integrare europeană și de dezvoltare democratică a Republicii Moldova

Comunicat de presă

01 septembrie 2014


La 30 iunie 2014 organizațiile societății civile din R.Moldova au semnat o Declarație prin care susțin parcursul european al țarii și au lansat Platforma “Pentru Europa”. Prin declarația de constiture a Platformei “Pentru Europa”, cele 50 de organizații semnatare cheamă societatea civilă la consolidarea în jurul unei idei naționale – pregătirea țării pentru integrare in familia europeană.

Scopul Proiectului, lansat este consolidarea secretariatului Platformei „Pentru Europa” și a rolului său de coordonare și asigurare a unui management intern eficient al platformei, iar obiectivul este asigurarea comunicării și schimbului de informații între membrii platformei, partenerii lor și publicul larg;

Astfel, Secretariatul Platformei a elaborat acest proiect prin care a solicitat sprijinul pentru realizarea activitățior care sunt imperative, in special acum, cand campaniile de informare trebuie să ajungă la fiecare locuitor al țării, iar societatea civila poate si trebuie sa devina portavoce a procesului de informare.

Interesul în a sprijini Secretariatul la acest inceput de activitate si l-a exprimat Societatea Germană pentru Cooperare Internațională (GIZ) precum si Guvernul Republicii Sovacia prin Programul de Asistență oficială pentru Dezvoltare al Republicii Slovace - SlovakAid.

In cadrul evenimentului de lansare a proiectului participă :


  • E.S. Dl Miroslav LAJČÁK, Viceprim-ministru și Ministru al Afacerilor Externe și Europene al Republicii Slovace
  • E.S. Robert KIRNÁG, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Slovace în Republica Moldova
  • Domnul Dušan DACHO, Ambasadorul pentru Parteneriatul Estic, Ministerul Afacerilor Externe și Europene al Republicii Slovace
  • Dl Peter SUSKO, Director al Departamentului de Presă, Ministerul Afacerilor Externe și Europene al Republicii Slovace
  • Dl Peter TOMÁŠEK, Dezvoltare și Cooperare Diplomat, Ambasada Republicii Slovace la Chișinău
  • Dl Iurie POPOVICI, Consul Onorific al Republicii Slovace în Republica Moldova

Precum si reprezentanti ai Societații Germane pentru Cooperare Internațională (GIZ)

Lansarea proiectului are loc la Centrul Pro-European de servicii si comunicare din Biblioteca Națională, la 1 septembrie, ora 09.00

Lansând acest proiect, Secretariatul, ar putea diversifica activitățile sale contribuind din plin la o coordonare a acțiunilor membrilor platformei și la implicarea in aceste activități a noilor membri, în special în zonele rurale.


Despre Platforma ”Pentru Europa”

Platforma ”Pentru Europa” a fost creată pentru consolidarea opțiunii de integrare europeană și de dezvoltare democratică a Republicii Moldova și va contribui la promovarea valorilor europene, a beneficiilor economice, sociale, democratice și politice ale parcursului european al țării noastre.

Platforma este deschisa pentru toți cei care împărtășesc valorile și idealurile europene si cheama institutiile mass-media,societatea civilă și autoritățile publice să se implice activ în promovarea integrării europene a Republicii Moldova și în informarea tuturor cetățenilor despre avantajele și provocările parcursului european.

Membrii Platformei “Pentru Europa” vor susţine eforturile instituțiilor publice, ale organizațiilor neguvernamentale și ale altor actori din societate în atingerea obiectivului european, vor monitoriza implementarea de către autorități a angajamentelor asumate în baza Acordului de Asociere dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană.

Impreună, membrii platformei pot organiza evenimente mai ample, pentru a promova în mod activ integrarea europeană a Republicii Moldova și de a informa toți cetățenii cu privire la beneficiile și provocările în ceea ce privește parcursul european al țării noastre.

Extrem de necesar este de a asigura vizibilitatea tuturor acțiunilor societatii civile, parte a Platformei diseminarea informatiei referitor la procesul de modernizre a tarii prin realizarea integrarii graduale in UE si a materialelor/ documentele pliante, etc dezvoltate în proiectele care sunt deja puse în aplicare sau urmează să fie puse în aplicare.

Printre membrii platformei există ONG-uri, cu experiență impresionantă în promovarea ideii europene în Republica Moldova. Secretariatul intenționează să organizeze cursuri de instruire, în special pentru ONG-uri din regiuni.


Informații de contact:

Lilia Snegureac, Secretar al Platformei „Pro Europa”

Tel. 069102058

e-mail: lilia.snegureac@gmail.com