A basic tenet of a healthy democracy is open dialogue and transparency. Peter Fenn

Crearea Platformei comune a societatii civile din Moldova si UE

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene a lansat discuţiile pe marginea creării Platformei Societăţii Civile, stipulată în articolul 442 din Acordul de Asociere RM-UE, organizând, pe parcursul ultimelor săptămâni, mai multe întrevederi cu reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale, ai sindicatelor şi patronatelor din Republica Moldova.

Platforma urmează să funcţioneze ca un for de discuţii şi schimb de informaţii între reprezentanţii societăţii civile din Republica Moldova şi UE pe marginea implementării Acordului de Asociere.

Potrivit Acordulului, Platforma Societăţii Civile urmează să fie formată din reprezentanţi ai societăţii civile din UE, inclusiv membri ai Comitetului Economic şi Social European, şi din reprezentanţi ai societăţii civile din țara noastră. Platforma îşi va stabili propriile reguli de procedură şi intervale de timp la care se va reuni, fiind prezidată alternativ de către Comitetul Economic şi Social European, şi respectiv, de reprezentanţii societăţii civile din R. Moldova.

Astfel, societatea civilă din R. Moldova urmează să decidă asupra organizațiilor care urmează să reprezinte țara noastră în cadrul Platformei, să stabilească modalitatea de selectare a acestora, precum şi mandatul de activitate.


La primele reuniuni consultative. participanţii la discuţii şi-au asumat rolul de grup de iniţiativă care va impulsiona procesul de coagulare a părţii moldoveneşti în cadrul Platformei Societăţii Civile.

În context, organizaţiile neguvernamentale interesate de a lua parte la procesul de constituire a PSC, sunt invitate să contacteze următoarele persoane:

Alexei Buzu, Preşedintele Consiliului ONG (alexeibuzu@gmail.com )
Lilia Snegureac, Secretar al Platformei Societăţii Civile pentru Europa (lilia.snegureac@gmail.com )

CONTEXT