A basic tenet of a healthy democracy is open dialogue and transparency. Peter Fenn

Importanța cunoașterii pentru dezvoltarea unei societăți puternice și creative


Care sunt provocările unei societăți bazate pe cunoaștere, care este rolul organizațiilor societății civile în construirea unei Europe a solidarității și parteneriatului, dar și care este rolul societății informaționale în secolul 21 – au fost doar câteva dintre subiectele abordate în cadrul dezbaterii publice ”Provocările societăţii bazate pe cunoaştere”, organizată pe 2 septembrie la Chișinău de Centrul Pro-European de servicii şi comunicare și Platforma societății civile ”Pentru Europa”.

Scopul întâlnirii a fost de a dezvolta colaborarea între actori culturali și organizații ale societății civile din cele două ţări, transferul de cunoștințe și practici la nivel european și global în domeniile educaţiei, cercetării și participării cetățenilor la construcția unei societăti durabile.

Participanții la dialog au abordat subiecte relevante, cum ar fi - societatea cunoașterii - o paradigmă sustenabilă, transferul de cunoaștere, accesul legal la informație și transformarea informației în cunoaștere, bune practici în activitatea ONG-urilor de educație, educația la răscruce – noi standarde de profesionalism și creativitate.

Secretarul Platformei ”Pentru Europa, Lilia Snegureac, a accentuat că problemele ce țin de cunoaștere și educația unui spirit cetățenesc sunt extrem de importante pentru consolidarea unei democrații autentice. ”Impresia mea este că suntem acolo unde suntem tocmai pentru că nu suntem suficient de buni cetățeni. Socitatea civilă nu sunt doar organizațiile neguvernamentale, ci fiecare dintre noi. Societatea trebuie să aibă suficiente pâghii pentu a schimba viața și a face ca scripetele guvernării să meargă altfel. Sunt convinsă că dacă am manifesta spirit civic am trăi o viață mai bună”, afirmă Lilia Snegureac.

În cadrul întâlnirii, un real interes a stârnit prezentarea prof. dr. ing. Florin Munteanu, Președintele Centrului pentru Studii Complexe de la București, care a evidențiat importanța cunoașterii pentru dezvoltarea unei societăți moderne puternice și sustenabile.
Mai mult