A basic tenet of a healthy democracy is open dialogue and transparency. Peter Fenn

Consiliul Național al ONG-urilor din R. Moldova a organizat, în premieră, un „autotur european”


21.09.2014
 Consiliul Național al ONG-urilor din R. Moldova a organizat, în premieră, un „autotur european”, care a mers în mai multe localități din nordul țării: Porumbreni, Peresecina, Pelivan, Ciocâlteni, Băneși și orașul Sângerei. Mai mulți reprezentanți ai societății civile, printre care și Platforma Civică „Pentru Europa”, au mers într-un tur din Chișinău până la Bălți, pentru a vorbi cu oamenii din sate despre Uniunea Europeană (UE).

 Oamenii au aflat despre beneficiile asocierii R. Moldova cu UE din toată punctele de vedere (social-economic, ecologic, lupta cu corupția, respectarea drepturilor omului, etc.). Membrii Platformei au discutat cu oamenii, au împărțit materiale informative despre UE și au răspuns la întrebările acestora despre relația Moldovei cu Uniunea Europeană.

Reacția oamenilor a fost diferită, o bună parte dintre ei fiind
eurosceptici. În unele localități, oamenii s-au adunat pentru a vorbi cu membrii Platformei, în altele însă cei din urma s-au divizat în echipe și au discutat cu localnicii.

 „Acest autotur a fost o primă tatonare a terenului”, a explicat Lilia Snegureac, președinte al Centrului de Resurse „Dialog-Pro” și secretar al Platformei „Pentru Europa. 

 Evenimentul a avut loc pe 21 septembrie 2014. În rezultatul acestui autoturul, societatea civilă a evaluat interestul cetățenilor vizavi de tematica europeană. Ulterior, aceasta va elabora mesaje clare, care ar trebui să ajungă la toți cetățenii.