A basic tenet of a healthy democracy is open dialogue and transparency. Peter Fenn

Regândirea societăţii civile şi suport pentru democraţie

Suportul pentru organizațiile societății civile reprezintă un element principal al asistenței oficiale pentru dezvoltare. Donatorii își asumă, la general vorbind, creșterea finanțării societății civile în țările în curs de dezvoltare. Și ei vor să se asigure că astfel de sprijin este eficient pe deplin.

Provocarea constă în faptul că societatea civilă se modifică. Anii precedenți au fost martorii apariției unor mișcări sociale noi, angajate în proteste inovative. Analiștii și activiștii discută despre cât de mult se pot modifica tiparele activităților unei societăți civile. Există diferite puncte de vedere cu privire la faptul dacă aceste mișcări noi sociale și de protest sunt benefice sau dăunătoare pentru democrație. În același timp, guvernele din întreaga lume îngreunează tot mai mult funcționarea organizațiilor societății civile și primirea finanțării.

În acest context, donatorii trebuie să-și regândească modul în care aceștia sprijină societatea civilă în țările în curs de dezvoltare. Donatorii pot folosi în avantajul său oportunitățile noi prezentate de mișcările civice noi; însă trebuie, de asemenea, să tempereze dezavantajele acestor mișcări de protest și să identifice modul în care să lupte împotriva restricțiilor noi ce sunt aplicate în cazul organizațiilor neguvernamentale (ONG-uri).

Acest raport conține o evaluare a modului în care donatorii trebuie să reacționeze. Acesta nu ia în considerație toate elementele de asistență a societății civile, însă doar elementele ce sunt direct asociate cu încurajarea reformelor democratice.